Smålands Akademi har presenterat årets fem pristagare. Jan Dzedins får ta emot Jon Engström-priset för sina insatser inom kultur.

– Jag är överväldigad, säger kulturentreprenören.

Jan Dzedins trodde först inte på att han hade fått priset. Smålands Akademi grundades 1993 och har som syfte att sprida glans och ljus över den småländska vitterheten samt att främja en småländsk identitet. Akademin delar årligen ut flera priser, numera fem stycken, och på tisdagen presenterades årets pristagare.

Det Kalmarbaserade Jon Engström-priset på 50 000 kronor, som är Smålands Akademis och stiftelsen Barometerns kulturpris till minne av Jon Engström som grundade Barometern, delas ut var tredje år. I år går det till kulturprofilen Jan Dzedins, som är verksamhetschef för kultur i Emmaboda
kommun. Dzedins har i snart 35 år arbetat som frilansande och anställd scenkonstproducent och chef, varav flera år i Jönköping, Växjö och Kalmar. Han är även skådespelare. 2003-2007 var han teaterchef för Byteatern Kalmar länsteater och 2011-2017 var han producent och ensemblechef för
Regionteatern Blekinge & Kronoberg.

Dzedins var med och bildade Jönköpingsgruppen Teateri 1997. Han har även startat Cirkus i Glasriket och grundat Obanteatern. Till våren medverkar Jan Dzedins i nyskrivna musikalen ”Ivar”, där han gör huvudrollen som Ivar Kreuger. Musikalen har premiär i mars på Kalmar teater.

Jon Engström-priset delas ut till ”en frihetlig och modig röst i samhällsdebatten”. Smålands Akademis motivering lyder:

”Som okuvlig kulturentreprenör har Jan Dzedins verkat i alla de tre Smålandslänen. Jönköpingsbaserade Teateri – landskapets enda fria, professionella barn- och ungdomsteater, och Cirkus i Glasriket är två av många exempel på verksamheter som engagerat denne mångsidige och samhällsengagerade teaterman.”

– Jag trodde inte på det först, det känns fantastiskt. Jag ser mig själv som en ”doer”, en producent, som vill skapa kultur där den tidigare inte funnits. Jag är självklart väldigt glad och tacksam, säger Jan Dzedins, som var på plats under presentationen.

Han lägger senare till:

– Jag tar emot priset som en representant för alla fria, skapande kulturentreprenörer och producenter, en av alla dem som står med ena foten i kulissen och ordnar så att kulturutövare och konstnärer kan få spelrum att skapa. Som söker anslag, skapar struktur där ingen finns och bryter ny mark.

Prisutdelningen till samtliga vinnare kommer att hållas på Linnéuniversitetet i Kalmar den 13 november.

Foto: Mats Holmertz